Blog

Her geçen gün bir yenisi eklenen teknolojik gelişmeler, farklı sektörlerin maruz kaldığı siber saldırıları da daha yaygın hale geldi. Bununla birlikte şirketlerin özellikle kurumsal verilerinin güvenliğini sağlamak adına siber güvenlik alanına yaptığı yatırımlar artmakta. Peki, kurum içinde bizler kurumsal verilerimizi korumak için neler yapabiliriz?

Siber saldırılara karşı önlem almanın en etkili 5 yolu aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Güçlü Şifreler Kullanın: İnternet üzerindeki hesaplarınız için güçlü ve benzersiz şifreler kullanın. Şifreleriniz karmaşık olmalı, büyük ve küçük harfler, rakamlar ve semboller içermelidir. Ayrıca her hesap için farklı şifreler kullanmanız da önemlidir. Şifre yöneticisi gibi bir araç kullanarak şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklamak da faydalı olabilir.
  2. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın: İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) veya çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullanarak hesaplarınıza ek bir güvenlik katmanı ekleyin. Bu, genellikle bir doğrulama kodu veya bir doğrulama uygulaması aracılığıyla, kullanıcı adı ve şifrenin yanı sıra ek bir doğrulama adımı oluşturur. Bu sayede, bir saldırganın yalnızca şifrenizi bilmekle yetinmesi yeterli olmayacak, hesabınıza erişmek için ek bir güvenlik engelini aşması gerekecektir.
  3. Yazılımları Güncel Tutun: İşletim sistemi, tarayıcılar, antivirüs programları ve diğer yazılımları düzenli olarak güncelleyin. Yazılım güncellemeleri, güvenlik açıklarını düzeltmeye ve siber saldırıları önlemeye yardımcı olur. Otomatik güncellemeleri etkinleştirmek ve güncelleme bildirimlerini ihmal etmemek siber güvenliği sağlamada büyük önem taşır.
  4. İyi Bir Antivirüs ve Firewall Programı Kullanın: Bilgisayarınızda güvenilir bir antivirüs programı kullanarak kötü amaçlı yazılımları ve virüsleri tespit edip engelleyebilirsiniz. Tıpkı bahsettiğimiz diğer yazılımlarda olduğu gibi, antivirüs programınızı da güncel tutun ve düzenli taramalar yapın. Güvenlik duvarı, ağınızdaki gelen ve giden verileri kontrol etmek ve izinsiz erişimleri engellemek için kullanılır. Bilgisayarınızın veya ağınızın bir güvenlik duvarı olması davetsiz misafirlerin verilerinizi erişimini engellemek açısından önemlidir. Ayrıca, kablosuz ağlarınızda da güvenlik duvarı kullanarak yetkisiz erişimlere karşı koruma sağlayabilirsiniz.
  5. Bilinçli İnternet Kullanımı: İnternette ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Çok, değil mi? Bireysel ya da kurumsal tüm işlemlerinizi gerçekleştirdiğiniz sırada interneti kullanırken dikkatli olun. Şüpheli e-postaları veya bağlantıları tıklamaktan kaçının. Bilinmeyen kaynaklardan indirme yapmaktan kaçının ve yalnızca güvenilir siteleri ziyaret edin. Ayrıca, sosyal medyada gizlilik ayarlarınızı kontrol edin ve kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçının.
  6. Eğitim ve Farkındalık: Hem kendinizin hem de çalışanlarınızın siber saldırılar hakkında eğitim almasına önem verin ve bu konuda farkındalık yaratacak eylemler gerçekleştirin. Güvenli internet kullanımı, phishing (oltalama) saldırılarına karşı nasıl önlem alınacağı ve güvenlik için en iyi uygulamaların hangileri olduğu gibi konuları öğrenmek önemlidir. Şirket içinde düzenli olarak güvenlik bilincini artırmak için eğitim programları düzenlemek de faydalı olabilir.

Bu yöntemler siber saldırılara karşı korunmanıza yardımcı olabilir, ancak tam bir güvence sağlamazlar. Ek olarak, verilerinizi yedeklemek ve bu verileri gerektiğinde kurtarabilmek için yedekleme işlemini düzenli olarak yapmak da büyük önem taşır. Ayrıca, ilgili yasal düzenlemelere uymak, gizlilik politikalarına dikkat etmek ve bu konular hakkında bilinçlenmek de siber güvenlik önlemlerinin bir parçasıdır. Güvenlik açıklarını izlemek, güncel tehditler hakkında bilgilenmek ve güvenlik uygulamalarını sürekli olarak gözden geçirmek de önemlidir.

Onicorn’un siber güvenlik hizmet paketleriyle verilerinizin güvenliğini maksimuma çıkarabilirsiniz. Siber güvenlik alanında sunduğumuz hizmetler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

Author

admin

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir